top of page

Huomioita keittiöremontista

Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään paljon aikaa sekä arkena että juhlana. Toimiva keittiö on toimivan kodin edellytys. Keittiön ei tarvitse olla suurikokoinen toimiakseen, pienestäkin keittiöstä saa toimivan, kunhan sen suunnittelee huolella ja järkevästi. Alla muutama vinkki:

OTA AVUKSI SISUSTUSSUUNNITTELIJA

Meillä suunnittelijoilla on hyvä käsitys erikokoisiin budjetteihin sopivista vaihtoehdoista keittiötoimittajien tarjonnasta. Lisäksi sisustussuunnittelija pitää huolen siitä, että keittiön visuaalinen ilme sulautuu osaksi kodin sisustuksen kokonaisuutta.

 

SÄILYTYSTILAT

Säilytystila on kaiken A ja O, eikä sitä ei ole koskaan liikaa. Usein aliarvioidaan keittiövälineiden määrä, mutta parempi tilanne on kuitenkin sellainen, jossa kaappien hyllyillä on tyhjää tilaa kuin, että keittiön tasot peittyvät erilaisista esineistä. Keittiösuunnitelmaa tehdessä on tärkeä siis miettiä miten ja missä tavarat säilytetään toimivasti ja tehokkaasti kuitenkaan visuaalisesti eheää ja kaunista ilmettä unohtamatta. Kauniin ilmeen ei tarvitse kärsiä käytännöllisyydestä!

 

KOLMIO

Keittiö on järkevää suunnitella siten, että jääkaappi, liesi ja allas muodostavat näkymättömän kolmion. Tämä kolmio tekee keittiössä työskentelystä joustavampaa ja helpompaa, kun kaikki tärkeimmät toiminnot ovat lyhyen etäisyyden päässä toisistaan.

 

TYÖTASOT

Sekä työtasojen määrä että laatu ovat tärkeitä seikkoja ottaa huomioon jo remontin aikaisessa vaiheessa. Hyvin toimivassa keittiössä on mahdollisimman paljon, mieluiten yhtenäistä, työtasoa. On tärkeä miettiä, että keittiössä on tarpeeksi niin kokkaustasoa kuin laskutasoakin, jota tulisi olla ainakin jääkaapin ja lieden yhteydessä. Eri budjetteihin, tilanteisiin ja toiveisiin sopivia tasomateriaaleja löytyy useita vaihtoehtoja, ja on tärkeää miettiä, minkälainen vaihtoehto sopii itselleen parhaiten. Arvokkaammat materiaalit kestävät aikaa ja käyttöä eri tavalla kuin jotkin edullisemmat. Ja siinä missä luonnonmateriaalit kivi ja puu kaipaavat säännöllistä ylläpitoa, kivisekoitteet kestävät lämpöä ja nesteitä.

 

VALAISTUS

Huolella läpi mietitty valaistus on oleellinen osa keittiösuunnitelmaa. Yleinen virhe on valita liian heikosti valaisevat valonlähteet, mikä vaikeuttaa keittiön hyödyntämistä parhaalla mahdollisella tavalla. Yleisvalaistukseen tulisi valita koko keittiön valaiseva hyvä valonlähde, esimerkiksi hieno kattovalaisin tai upotetut spotit. Hyvän yleis- /kattovalaistuksen lisäksi on tärkeä huomioida valaistus työtasojen yläpuolella, tunnelmavalaistus ja valonlähde ruokapöydän yläpuolella. Useiden eri (himmennettävien) valonlähteiden avulla saa paitsi luotua viihtyisämmän tunnelman keittiöön, mutta se saa tilan näyttämään myös suuremmalta. Keittiössä on syytä käyttää sekä kylmää että lämmintä valonsävyä eri tarkoituksiin.

 

SÄHKÖPISTEET

Pistorasioiden sijoittaminen vaatii huolellisen suunnittelutyön mahdollisimman toimivan keittiön saavuttamiseksi. Ne on hyvä sijoittaa sen mukaan missä keittiökoneita käytetään, mahdollisuuksien mukaan piiloon kaapin pohjaan, tasoon, tai koneen taakse. Nykyään löytyy paljon visuaalistakin silmää tyydyttäviä vaihtoehtoja.

bottom of page